Rok wydania: 2010 Numer czasopisma: 7/8 Słowa kluczowe: Rolnictwo ekologiczne, Produkty ekologiczne, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Bezpieczeństwo żywnościowe Strony: 65-66 Język publikacji: Polski Pobierz Zasada elastyczności w stosowaniu systemu HACCP na przykładzie przedsiębiorstw przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego Piotr Kafel, Tadeusz Sikora Abstrakt W artykule przedstawiono rozważania dotyczące wymagań związanych z wdrożeniem i stosowaniem systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach. Przedstawiono zasadę elastyczności, pozwalającą na ułatwienia we wdrażaniu procedur opartych na zasadach HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego. W artykule wykorzystano wyniki badań dotyczących wdrażania systemu HACCP w przedsiębiorstwach przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego. (abstrakt oryginalny)