Rok wydania: 2010
Numer czasopisma: 7/8
Słowa kluczowe: Rolnictwo ekologiczne, Produkty ekologiczne, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Bezpieczeństwo żywnościowe
Strony: 65-66
Język publikacji: Polski
Pobierz
Zasada elastyczności w stosowaniu systemu HACCP na przykładzie przedsiębiorstw przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego
Piotr Kafel, Tadeusz Sikora
Abstrakt
W artykule przedstawiono rozważania dotyczące wymagań związanych z wdrożeniem i stosowaniem systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach. Przedstawiono zasadę elastyczności, pozwalającą na ułatwienia we wdrażaniu procedur opartych na zasadach HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego. W artykule wykorzystano wyniki badań dotyczących wdrażania systemu HACCP w przedsiębiorstwach przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego. (abstrakt oryginalny)
Publikacje z rocznika