Rok wydania: 2016
Numer czasopisma: 5
Słowa kluczowe: Rolnictwo, Rolnictwo ekologiczne, Ceny produktów rolnych, Mleko, Produkcja mleka, Rozwój zrównoważony, Rolnictwo zrównoważone
Strony: 43-48
Język publikacji: Polski
RELACJE CENOWE W ROLNICTWIE A KONCEPCJA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU NA PRZYKŁADZIE PRODUKCJI MLEKA W STANACH ZJEDNOCZONYCH
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono ideę zrównoważonego rozwoju i jej wpływ na decyzje podejmowane w podmiotach gospodarczych. Zwrócono uwagę na zmianę uwarunkowań oddziałujących na ryzyko cenowe i dochodowe w gospodarstwach rolnych w wyniku realizacji wspomnianej idei na przykładzie rolnictwa organicznego. Przedstawiono konsekwencje zachodzących przekształceń dla relacji między rolnictwem ekologicznym i konwencjonalnym. Podkreślono konieczność uwzględnienia dodatkowych czynników przy ocenie stopnia stabilności relacji cenowych dla właściwego oszacowania takiego zjawiska w tym w szczególności brak kompletności rynków i asymetrię informacji. Wyniki wskazują, że rolnicy zajmujący się produkcją ekologiczną wykazują niższą awersję do ryzyka niż rolnicy z gospodarstw konwencjonalnych. Mechanizm rynkowy tworzy możliwości uzyskania korzyści z tytułu realizacji części zasad zrównoważonego rozwoju.