Rok wydania: 2020
Numer czasopisma: 1
Słowa kluczowe: rynek pracy, zatrudnienie, innowacje technologiczne, przemysł cukierniczy, Polska
Strony: 29-35
Język publikacji: Angielski
Pobierz
Wpływ zmian na polskim rynku pracy na wdrażanie innowacji technologicznych w przemyśle cukierniczym
Katarzyna Piwowar-Sulej, Krzysztof Podsiadły
Abstrakt
Zidentyfikowano lukę badawczą dotyczącą przeobrażeń na rynku pracy, które są stymulatorami zmian technologicznych wprowadzanych w różnych branżach. Stało się to podstawą dla prezentacji wpływu zmian zachodzących na polskim rynku pracy na wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych w przemyśle cukierniczym. Teoretyczno-empiryczny charakter artykułu znajduje odzwierciedlenie w zastosowanych metodach naukowych. Aby osiągnąć cel artykułu, wykorzystano studia literaturowe oraz studium przypadku przedsiębiorstwa z branży cukierniczej.
Bibliografia
[1] Bagieńska A. (2006), Koszty pracy w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej, [In:] D. Kopycińska (red.), Bezrobocie we współczesnych gospodarkach rynkowych, Katedra Mikroekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, s. 136–144. [2] Bałtowski M., Kozarzewski P. (2016), Formal and Real Ownership Structure of the Polish Economy. State–owned versus State–controlled Enterprises, Post–Communist Economies, No. 28 (3), pp. 405–419. [3] BBC (2019), Robots 'to Replace up to 20 Million Factory Jobs' by 2030, 26.06.2019, https://www.bbc.com/news/business-48760799. [4] Capello R., Lenzi C. (2013), Innovation and Employment Dynamics in European Regions, „International Regional Science Review”, Vol. 36, No. 3, pp. 322–353. [5] Central Statistical Office (2016), Rocznik Statystyczny Przemysłu 2016, 06.08.2018, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-przemyslu-2016,5,10.html. [6] Central Statistical Office (2019), Stopa bezrobocia rejestrowanego w latach 1990–2019, 21.12.2019, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rynek-pracy/bezrobocie-rejestrowane/stopa-bezrobocia-rejestrowanego-w-latach-1990-2019,4,1.html. [7] Davies A. et al. (2011), Future Work Skills 2020, Institute for the Future for University of Phoenix Research Institute, Phoenix. [8] Department of Strategy and International Analysis PKO Bank Polski S.A. (2017), Branża Słodyczy. Wzrost znaczenia polskich producentów na świecie, 21.05.2018, http://www.pkobp.pl/centrum-analiz/analizy-sektorowe/raporty-branzowe/branza-slodyczy-wzrost-znaczenia-polskich-producentow-na-swiecie/. [9] Fold N. (2001), Restructuring of the European Chocolate Industry and its Impact on Cocoa Production in West Africa, „Journal of Economic Geography”, October, pp. 405–420. [10] Górniak J. (red.), (2014), Kompetencje Polaków a potrzeby polskiej gospodarki, 13.08.2018, https://bkl.parp.gov.pl/pobierz.html/BKL_IVed_raport_podsumowujacy.pdf. [11] Ilie L., Bondrea I. (2016), Changing Labour Market Needs and the Challenges for Academic Leadership, [in:] F. Pinzaru, C. Bratianu (eds.), Proceedings of the 12th European Conference on Management, Leadership and Governance (ECMLG 2016), Bucharest: Academic Conferences Ltd, pp. 80–87. [12] Imkamp D. et al. (2016), Challenges and Trends in Manufacturing Measurement Technology – The „Industrie 4.0” Concept, „Journal of Sensors and Sensor Systems”, Vol. 5, pp. 325–335. [13] Jamali D. (2005), Changing Management Paradigms: Implications for Educational Institutions, „Journal of Management Development”, Vol. 24, No. 2, pp. 104–105. [14] Kemeny T. (2010), Does Foreign Direct Investment Drive Technological Upgrading? „World Development”, Vol. 38, No. 11, pp. 1543–1554. [15] Kornai J. (1985), Niedobór w gospodarce, PWE, Warszawa. [16] Kotler Ph. (2004), Marketing lateralny, PWE, Warszawa. [17] Lisowska, K. (2017), Kompetencje przyszłości – jakie umiejętności rozwijać, by odnosić sukcesy na rynku pracy? 13.08.2018, http://hrstandard.pl/2017/05/24/kompetencje-przyszlosci-umiejetnosci-rozwijac-by-odnosic-sukcesy-rynku-pracy/. [18] Lorenz M. et al. (2015), Man and Machine in Industry 4.0. How will Technology Transform the Industrial Workforce Through 2025? The Boston Consulting Group, München. [19] MarketLine (2014), Confectionery in Poland, MarketLine Industry Profile, London. [20] Nasierowski W. (1997), Zarządzanie rozwojem techniki, Poltext, Warszawa. [21] Onufer M. (2004), Transformacja systemowa w Polsce: stracona szansa czy otwarcie drzwi do jednoczącej się Europy? Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław. [22] Piwowar-Sulej K. (2018), Employee 4.0 from the competitive perspective, Studia i Prace WNEiZ Uniwersytetu Szczecinskiego, No. 52/3, pp. 121–129. [23] Piwowar-Sulej K., Podsiadły K. (2019), Implementation of the Fourth Industrial Revolution in the confectionery industry in Poland, [in:] A. Ujwary-Gil, N.R. Potoczek (eds.), Network, Innovation and Competence-Based Economy, Instytut Ekonomii PAN, Warszawa, pp. 159–180. [24] Piwowar-Sulej K., Podsiadły K. (2019a), Relationships between Technological Innovation and Labour Market – Results of Literature Studies, [in:] A. Balcerzak, I. Pietryka (eds.), Contepmporary Issues in Economy. Proceedings of the International Conference on Applied Economics: Economics, Institute of Economic Research, Olsztyn. [25] Ratajczak M. (2017), Połowę pracujących Polaków mogą zastąpić roboty. Górnicy, kierowcy, rolnicy zagrożeni? 28.10.2017, https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/roboty-maszyny-automatyzacja-miejsca-pracy,249,0,2382585.html. [26] Rogalska J. (2017), W poszukiwaniu wzrostów. Rynek słodyczy i przekąsek w Polsce, The Nielsen Company, Warszawa. [27] Schumpeter J. (1960), Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, Warszawa. [28] Soldaty A. (2017), Czwarta rewolucja przemysłowa i Przemysł 4,0 – Co oznaczają te pojęcia? [w:] A. Ożadowicz (red.), Fabryka 4.0, Trade Media International sp. z o.o., Warszawa, s. 6–16. [29] Spermann A. (2016), Industrie 4.0 = Mehr Roboter = das Ende von Routinejobs? „Wirtschaftspolitische Blatter”, Vol. 63, No. 2, pp. 335–346. [30] Stake, R.E. (2005), Case Studies, [in:] N. Denzin, Y. Lincoln (Eds.), Handbook of Qualitative Research, SAGE, London–New Delhi, pp. 445–456. [31] Stawasz E. (1999), Innowacje a mała firma [Innovation and small company], Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. [32] Świątkowski A.M. (2018), Szanse, zagrożenia i niewiadome zatrudnienia w stadium „Czwartej Rewolucji Przemysłowej”, „Polityka Społeczna”, Vol. 4, No. 529, s. 1–9. [33] Wasiewicz R. (2006), Rynek Słodyczy w Polsce, 03.08.2018, http://www.pmg.lublin.pl/pobieralnia/RYNEK_SLODYCZY_W_POLSCE_artykul.pdf.. [34] Weber E. (2016), Industry 4.0 – job-producer or employment-destroyer? Current Report Nr 2, Institut für Arbeitsmarkt-und Berufsforschung (IAB), Nürnberg. [35] Stasiak J. (2006), Koszty pracy w Polsce w latach 1993–2003, „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica”, No. 201, s. 73–85. [36] Rosiński R. (2017), Struktura kosztów pracy w wybranych krajach Unii Europejskiej, „Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia”, No. 3(87), część. B, s. 151–160. [37] Yin R.K. (2009), Case study research: Design and Methods, Sage, London–New Delhi.
Publikacje z rocznika